Filteri za viruse

Ako ste dobili CroResp respirator, OBAVEZNO PROČITAJTE UPUTE ZA UPOTREBU!
U uputama ćete pronaći najvažnije informacije koje su uvijek ažurirane.

Filteri za viruse koje predlažemo za upotrebu s CroResp respiratorom su dobro poznati filteri koji se koriste pri npr. mehaničkoj ventilaciji . Njihova osnovna primjena, za koju su odobreni, je zaštita pacijenta i anestezioloških uređaja od infekcije/kontaminacije.

Vrste filtera

Ovi filteri se najčešće nazivaju bacterial/viral filters. Svi dakle imaju filtracijsku membranu, a poneki i dodatne dijelove, poput npr. HME funkcije, HEPA filtera i/ili konektora za uzorkovanje zraka (C02).

Da bi ovakav filter došao na tržište mora minimalno proći propisane testove za bakterijsku i virusnu filtraciju. Ovi testovi se rade s aerosolom bakterija i virusa (Bacterial & Viral Filtration Efficiency – BFE/VFE). BFE se radi s aerosolom S. aureusa s česticama od 3.0 ± 0.3 µm. VFE se radi s aerosolom bacteriophase phiX174, također na česticama od 3.0 ± 0.3 µm. Oba testa se mogu raditi kao normalni ili zahtjevniji test, razlika je u količini i brzini/volumenu protoka čestica u minuti.

Filter koji je prošao normalni test dobivao oznaku BFE/VFE filtracije of 99,99%, ponekad neki proizvođači ovo nazivaju srednje učinkovitost tj. medium efficiency. Ako je filter uopće testiran na napredni test i prošao ga je, tada dobiva oznaku BFE/VFE filtracije of 99,9999%.

Važno je naglasiti da ove brojeve ne treba miješati s postotcima filtracije koje znamo za respiratore. Npr. N95 američki standard respiratora ima 95% filtracije. Na prvu mi možda rekli, pa to je lošija filtracija. Međutim to nije sasvim točno, jer su testovi za respiratore drugačiji i oni se testiraju s česticama u aerosolu od 0.3 µm. Radi se o dva testa, Sodium Chloride Aerosol Challenge i Dioctyl Phthalate (DOP) Challenge. Ove testove inače standardno moraju zadovoljiti svi respiratori, ali npr. i HEPA filteri.

Za HEPA filtere znamo da jako dobro filtriraju male čestice. A ono što je još korisnije je činjenica da postoje, pa čak kako stvari stoje imamo ih i u Hrvatskoj, ovakvi filteri za viruse koji imaju dodatni HEPA filter u kućištu. Npr. testovi s Bacilius subtilis (1 x 0.7 mikron), mycobacterium tuberculosis (0.3 x 1 mikron), Hepatitis C (0.03 mikrona) i MS-2 coliphage (0.02 mikrona).

Ovdje pogledajte tablicu s usporedbom karakteristika filtera, onih koji su bili dostupni istraživačima. Mnogo toga nije bilo dostupno u specifikacijama proizvoda. Vjerojatno proizvođači imaju dodatne spoznaje, pogotovo oni veći. Pa tako evo npr. vidimo po specifikacijama da takvih filtera ima, poput ova dva navedena niže.

Dodatne specifikacije koje mogu utjecati na primjenu su svakako volumen mrtvog prostora i otpor protoku zraka. Subjektivno smo zamjetili da je lakše disati kroz pojedine filtere, a radi se upravo o ovim specifikacijama koje na to utječu. Također valja napomenuti i dodatak HME funkcije. Na prvu misao čini nam se da ima smisla imati ovaj dodatak, ali smo čuli određene komentare iz inozemstva da se zapravo maska više magli s filterom koji ima HME funkciju.

Ovdje npr. možete vidjeti detaljne specifikacije Intersurgical filtera, pa i objašnjenja oko filtracije pojedinih čestica.

Što se tiče preporučenog vremena korištenja. Većina proizvođača navodi da se moraju odbaciti nakon 24 sata, ali postoje i oni poput gore navedenog PALL filtera, koje proizvođač preporučuje za upotrebu i do 48 sati. Dodatno ćemo pretražiti literaturu te također pokušavamo stupiti u kontakt s proizvođačima, ali i provesti dodatna testiranja. Naravno, duljina primjene ovisit će i o situaciji sa zalihama.

Korištenje filtera s ventilatorom

Postoje dva razloga za zaštitu anestezioloških uređaja od kontaminacije potencijalno zaraženih pacijenata. Prvo, ako se patogenima dozvoli da uđu u unutarnje dijelove stroja, oni bi se mogli prenijeti na slijedećeg pacijenta. Drugo, respiratorni plinovi uzorkovani za analizu mogu proslijediti patogene drugim pacijentima ili zdravstvenim radnicima nakon napuštanja analizatora plina ako se njime ne upravlja pravilno.

Ovi se filteri i inače preporučuju u normalnom radu te su studije pokazale da imaju potencijal spriječiti npr. širenje gripe te smanjiti incidenciju pneumonije povezane s ventilacijom. Pogledajte o prijedlog algoritma koji je objavilo Europsko društvo za anesteziologiju u suradnji s kolegama iz Italije za ventilaciju COVID-19 pacijenata. 

Svakako pogledajte i informativni članak Dr Scotta Weingarta, inače jednog od najutjecajnijih intenzivista/hitnjaka u SAD-u.

Dakle nikako nemojte zaboraviti koristi ove filtere pri mehaničkoj ventilaciji.

Korištenje filtera s CroResp respiratorom

Filter se lako spaja s adapterom na ronilačkoj maski. Nedavno smo izbacili novi model adaptera, koji se sada lakše skida (ali i dalje jako dobro brtvi). Što se tiče konekcije prema filteru, to nije problem jer se radi o standarnim dimenzijama. Također, ako se pojave neki drugi filteri na tržištu ili ih vi pronađete, možemo brzo prilagoditi model da adapter radi i s njima. Npr. u Češkoj koriste filtere drugačijeg tipa koji se recimo koriste u vojsci.

Filter čistite tako da ga odstranite s maske. Pažljivo ga očistite dezinfekcijskim maramicama, pazeći da ne smočite samu površinu filtracijske membrane. Ne možemo za sada preporučiti upotrebu dulju od one navedene od strane proizvođača te također niti sterilizaciju ili slične postupke obavljanja filtera. Za sada nema većeg problema s dostupnosti, za razliku od recimo ffp3 respiratora, a nadamo se da neće niti biti jer vidimo da se većina filtera proizvodi u Europi. Ali to svakako ne znači da ne trebamo dalje istraživati mogućnosti produljene upotrebe, za slučaj nestašice na tržištu.

Kratka analiza znanstvenih istraživanja o trajnosti filtera

Preporučujemo da filtere za viruse koristite u skladu s uputama proizvođača.
U slučaju nestašice virusa za filtere, može se razmišljati o njihovoj produljenoj upotrebi. Za ovaj scenarij nemamo egzaktne smjernice, ali vam donosimo kratku analizu do sada provedenih istraživanja na tu temu koju je pripremio dr. Vedran Radonić.

– Ricard i suradnici su uspoređivali dva protokola korištenja HME filtera (model: Hygrobac-Dar) kod pacijenata podvgnutih mehaničkoj ventilaciji: promjena filtera jednom u 7 dana i standardni protokol promjene filtera svaka 24h (1). U studiju su uključena 33 pacijenta. 

Rezultati su između ostalog pokazali da nije bilo značajne razlike u incidenciji nozokomijalnih pneumonija niti u bakterijskim kolonizacijama filtera između navedena dva protokola.

– Thomachot i suradnici su proveli randomiziranu kliničku studiju sa 155 pacijenata, također uspoređujući promjenu HME filtera (model: Thermovent Hepa+) jednom u 7 dana i svaka 24h kod pacijenata podvrgnutih mehaničkoj ventilaciji (2). Nije nađena značajna razlika u stupnjevima bakterijske kolonizacije dišnih puteva pacijenata, incidencije nozokomijalne pneumonije, duljine hospitalizacije u jedinici intenzivnog liječenja ni mortaliteta.

– Osim navedenih, još nekoliko studija je istraživalo efikasnost različitih modela filtera nakon 2-5 dana kod mehanički ventiliranih pacijenata (3-7). Niti u jednoj studiji obuhvaćenoj ovom analizom nije verificirana značajno veća incidencija nozokomijalnih pneumonija ili veći stupanj bakterijskih kolonizacija dišnog sustava pacijenata i samih filtera nakon produženog korištenja u odnosu na standardnu duljinu upotrebe.

Literatura:

 1. Ricard J, Le Miere E, Markowitz P, Lasry S, Saumon G, Djedaini K et al. Efficiency and Safety of Mechanical Ventilation with a Heat and Moisture Exchanger Changed Only Once a Week. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. 2000;161(1):104-109.
 2. Thomachot L, Leone M, Razzouk K, Antonini F, Vialet R, Martin C. Randomized clinical trial of extended use of a hydrophobic condenser humidifier: 1 vs. 7 days. Critical Care Medicine. 2002;30(1):232-237.
 3. Davis K, Evans S, Campbell R, Johannigman J, Luchette F, Porembka D et al. Prolonged use of heat and moisture exchangers does not affect device efficiency or frequency rate of nosocomial pneumonia. Critical Care Medicine. 2000;28(5):1412-1418.
 4. Thomachot L, Boisson C, Arnaud S, Michelet P, Cambon S, Martin C. Changing heat and moisture exchangers after 96 hours rather than after 24 hours: A clinical and microbiological evaluation. Critical Care Medicine. 2000;28(3):714-720.
 5. Boisson C, Viviand X, Arnaud S, Thomachot L, Miliani Y, Martin C. Changing a hydrophobic heat and moisture exchanger after 48 hours rather than 24 hours: a clinical and microbiological evaluation. Intensive Care Medicine. 1999;25(11):1237-1243.
 6. Markowicz P, Ricard J, Dreyfuss D, Mier L, Brun P, Coste F et al. Safety, efficacy, and cost-effectiveness of mechanical ventilation with humidifying filters changed every 48 hours: A prospective, randomized study. Critical Care Medicine. 2000;28(3):665-671.
 7. Boyer A, Thiéry G, Lasry S, Pigné E, Salah A, de Lassence A et al. Long-term mechanical ventilation with hygroscopic heat and moisture exchangers used for 48 hours: A prospective clinical, hygrometric, and bacteriologic study. Critical Care Medicine. 2003;31(3):823-829.

Zaključak i poziv za suradnju

 • uvijek izaberite filter s najvećom filtracijom koji vam je dostupan. Dakle 99.9999 VFE s dodatnom filtracijom malih čestice > 99.9999 VFE > 99.99 VFE.
 • filtere za viruse obavezno koristite s CroResp respiratorom, ali i pri mehaničkoj ventilaciji pacijenata.
 • molimo vas da istražite što je dostupno u vašim ustanovama od filtera, koji proizvođači i koji modeli – kako bismo proučili specifikacije, ali i kontaktirali distributere da provjerimo stanje na tržištu i dobavljivost.
 • testirajte udobnost i lakoću disanja s različitim filterima – jest subjektivno, ali i to je već put u dobrom smjeru. Inače imamo novu verziju adaptera s širom cijevi, pa se nadamo da će i to nešto doprinjeti lakšem disanju.
 • Dijelite informacije u našoj FB grupi za medicinare kako bismo što brže učili i donijeli najsigurnije preporuke

Ovo nije finalna verziju članka. Upotpunjavat ćemo članak s novim informacijama koje saznamo i koje nam vi pošaljete.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top