Ideje za čišćenje respiratora

Ovaj blog post namijenjen je primarno za medicinare, beta-testere, novog respiratora na bazi ronilačke maske. Važno je istestirati metode za održavanje ovog uređaja i njegovo opetovano sigurno korištenje. Treba također svakako uzeti u obzir i dostupnost metoda/kemijskih sredstava, kompleksnost postupka, trajanje postupka, vrijeme čekanja dok se respirator može ponovno upotrijebiti.

Još nismo sigurni koji bi bio najbolji protokol, a pretpostavljamo da će ih se iskristalizirati i više koji zadovoljavaju sve potrebe.

Najjednostavnija metoda

Najjednostavnija metoda koju smo vidjeli da neke grupe preporučuju za sličan uređaj je čišćenje s dezinfekcijskim maramicama ili u vodi sa sapunicom.

Pogledajte ovaj video. To je grupa od koje smo dobili ideju za upotrebu filtera za viruse. Svakako je koristan dio gdje pokazuju kako čiste filter za viruse.

Aparat za pranje i dezinfekciju

Mario Franolić, dr. med., spec. hitne medicine, mentor u Zavodu za podvodnu i hiperbaričnu medicinu KBC Rijeka, uz asistenciju m.s. Emanuelle Marcucci, glavne sestre istog zavoda, tretirali su respirator u Getinge aparatu za pranje i dezinfekciju. Za pranje i dezinfekciju su koristili enzimatski deterdžent i neutralizator od istog proizvođača koji su predviđeni za maske u barokomori (ne smije biti tragova štetnih isparenja).

Nakon punog ciklusa na 90 stupnjeva, na maski nisu primjetili oštećenja, uključujući i silikonske membrane jednosmjernih ventila.

Američki protokol za respiratore

Ovo su američke smjernice za čišćenje respiratora na radnom mjestu. Radi se o smjernicama za klasične i razne vrste respiratora, tako i one s filterima, kanistrima i slično. Ali ovaj postupak može poslužiti za generiranje ideja i daljnje testiranje.

Sve radnje trebaju izvoditi obučeno bolničko osoblje

 1. Izvršite higijenu ruku.
 2. Obucite zaštitnu odjeću, rukavice i zaštitnu masku.
 3. Obrišite površinu filtra 70% -tnim etanolom i pažljivo ga uklonite.
 4. Odbacite filter i krpu (ili maramicu) kao biološki opasni otpad.
 5. Masku i adapter za filtriranje temeljito operite u toploj vodi s blagim deterdžentom.
 6. Masku i adapter temeljito isperite čistom, toplom, tekućom vodom. Ocijedite.
 7. Pripremite otopinu klora od 50 ppm (parts per milion): dodajte jedan mililitar bjelila za rublje u litru tople vode. Pripremite dovoljno rješenja za potpuno uranjanje maske.
 8. Umočite masku i adapter u hipokloritnu otopinu (50 ppm klora) na 2 minute.
 9. Nosite svježe rukavice, masku i adapter temeljito isperite čistom, toplom, tekućom vodom. Maska i adapter moraju se temeljito isprati vodom da se uklone deterdženti ili dezinficijensi koji mogu rezultirati dermatitisom ili oštećenjem komponenti maske.
 10. Osušite masku i adapter čistom krpom bez dlačica ili ostavite da se osuši na zraku.
 11. Ponovno sastavite masku i čuvajte na čistom mjestu.

Ideje grupe iz SAD-a koja razvija istu ideju scuba respiratora

Izvor:
Prakash Lab COVID-19 Response Group        Working Draft Document
Document #002, rev. 2020-04-03 draft        Not an approved medical device

Zbog troškova i dizajna full-face maske, održiva upotreba zahtijeva ponovnu uporabu same maske. Stoga će trebati preživjeti postupke dekontaminacije poput autoklaviranja ili uranjanja u kupku s izbjeljivačem ili etanolom. Obavljena su preliminarna ispitivanja u kojima je maska „Dolfino Frontier“ Dolfino Frontier mask, podvrgnutima uvjetima uključenim u uobičajene postupke dekontaminacije; proizvođač maske navodi da se sastoji od silikonskih ili termoplastičnih guma i polikarbonatnih leća.


Ovdje je popis iz preporučenih CDC protokola za dekontaminaciju ( CDC recommended decontamination protocols )u kontekstu ponovne uporabe. Slično – ovdje postoje OSHA protokoli za dekontaminaciju respiratora ( OSHA decontamination protocols for respirators.). Još jedan koristan resurs za dekontaminaciju je ovaj priručnik o elastomernim respiratorima za višekratnu upotrebu (str. 76): Elastomerni respirateri za višekratnu upotrebu u zdravstvu ( Reusable Elastomeric Respirators in Health Care).


Na temelju ovih smjernica i OSHA-inog protokola za dekontaminaciju respiratora, jednostavan pristup potencijalno može biti kombinirana upotreba deterdženata i izbjeljivača za postizanje dekontaminacije maski. Osim natrijevog hipoklorita, postoje i druga bolnička dezinfekcijska sredstva (hospital used disinfectants ) koja zadovoljavaju EPA-ove kriterije za uporabu protiv SARS-CoV-2.Među njima, neke otopine vodikovog peroksida, poput ubrzanog vodikovog peroksida®, nude prednost u tome što mogu biti manje štetne za korisnika i opremu, dok još uvijek zahtijevaju kratko vrijeme kontakta od samo nekoliko minuta. Također pogledajte CDC smjernice o uporabi kemijskih dezinficijensa ( CDC guidelines on chemical disinfectant use ) radi informacija o načinu djelovanja i dodatnim kriterijima za različite dezinfekcijske spojeve.
Uz to, sterilizacija etilen oksida ( Ethylene Oxide sterilization ) još je jedna uobičajena metoda za dezinfekciju opreme osjetljive na toplinu; međutim, potrebna je specijalizirana oprema i uređaji te treba li utvrditi je li pristup takvim uslugama, uz traženo vrijeme obrade, široko dostupan zdravstvenim ustanovama.

Autoklaviranje

Prvo smo obavili preliminarni test kako bismo provjerili opstaje li funkcionalnost maske tijekom više ciklusa autoklaviranja.

Autoklaviranje 1. krug:
Masku smo autoklavirali koristeći 30-minutni gravitacijski ciklus pri 121 ° C i 15 psi, počevši u 8:19 ujutro 2020.-20., S 10 minuta zagrijavanja prije sterilizacije i 30 minuta sušenja nakon toga. Nakon toga pojavio se blagi “vrući plastični miris”. Nakon vizualnog pregleda crnog plastičnog materijala pronađene su male ogrebotine.

Autoklaviranje 2. krug:
Nakon što smo ostavili masku da se odmori najmanje 30 minuta, ponovo smo je autoklavirali za još jedan identičan gravitacijski ciklus od 30 minuta s početkom u 10:08 ujutro 2020.-2020. Maska je preživjela oba ciklusa autoklaviranja bez oštećenja.

Autoklaviranje 3. krug:
Napokon, ponovno ostavljamo masku da se odmori najmanje 30 minuta da se ohladi, a zatim autoklaviramo masku u još jedan identičan 30-minutni gravitacijski ciklus s početkom u 12:09, 2020.-2020. Nakon ovog trećeg kruga autoklaviranja, s ukupnim vremenom autoklaviranja od 90 minuta, činilo se da silikonska guma trake za masku i brtva maske ostaje elastična i funkcionalna. Maska se nosila nakon autoklaviranja bez vidljivog gubitka funkcije. Naš sljedeći korak je provođenje strožijih ispitivanja brtvila.

Uranjanje izbjeljivačem

Osim u autoklaviranju, PPE može biti uronjen u kupku s izbjeljivačem za dekontaminaciju. Stoga smo testirali može li maska ​​preživjeti relativno teške kemijske uvjete uranjanja u kupku s izbjeljivačem. Za naš test uronili smo novu masku za ronjenje na 2 sata u kupku s 10% izbjeljivačem.
Maska je uronjena u 10% izbjeljivač u jednostavan tupperware. Nakon 2 sata uranjanja, nismo naišli na vidljivo oštećenje maske. Nakon 8,25 dodatnih sati uranjanja, opet nismo primijetili vidljivo oštećenje maske, iako je na površini crnih traka od elastomera nastao bijeli premaz. Budući da je izbjeljivač snažan nadražaj i mora ga se isprati s maske prije nego što se može sigurno nositi, morat ćemo te maske natopiti u sapunici preko noći prije provođenja testa za brtvljenje maske.

Uranjanje u etanol

Osim autoklaviranja i uranjanja u izbjeljivač, PPE može biti uronjen u kupku s etanolom za dekontaminaciju. Tako smo testirali može li maska ​​preživjeti uranjanje u kupelj etanola. Za naš test, uronili smo novu masku za ronjenje na 2 sata u kupku sa 70% -tnim etanolom.

Nakon 2 sata uranjanja, nismo naišli na vidljivo funkcionalno oštećenje maske. PH ove etanolne kupelji izmjeren je testnom trakom i utvrđeno je da je približno 5,0.
Toplo preporučujemo korištenje 95% -tnog etanola za dobivanje 70% -tne otopine etanola, budući da 100% -tni etanol može sadržavati količine benzena u tragovima koji je toksičan i kancerogen.

Zaključak

Kao što vidite stvari se dinamično odvijaju. Mi ćemo vam donositi novosti iz svih grupa iz svijeta s kojima dijelimo informacije. A svakako bi bilo dobro da testiramo nekoliko opcija. Javljate nam sve što naučite. Svakako ćemo brže zajedno doći do optimalne solucije koja može funkcionirati u našem sustavu. Za kraj naglašavam da ovi protokoli još nisu odobreni od niti jednog službenog tijela.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top