Respirator (filtarska maska) sa zaštitom za oči izrađen od ronilačke maske, adaptera i filtera za viruse

Hrvatska verzija

POKRENULI SMO DONATORSKU KAMPANJU! 🙏

Zahvaljujući svima koji su do sada na bilo koji način pridonijeli projektu, stigli smo do zadnjeg koraka u kojem nam je potrebna pomoć svih vas, a to je prikupljanje sredstava za kompletiranje što više respiratora i njihovo doniranje medicinskom osoblju u zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske. 👨‍⚕️

Pročitajte detalje projekta i kampanje te donirajte koliko možete u ovoj teškoj situaciji. Unaprijed hvala svima u ime medicinskog osoblja koje je izloženo najvećem riziku u ovoj pandemiji!

Podijelite! ✌️

Croatian 3D printed respirator

MASKA ZA RONJENJE KOJA PREKRIVA CIJELO LICE + ADAPTER IZRAĐEN PROCESOM 3D PRINTANJA + FILTER ZA VIRUSE = RESPIRATOR 

KONTAKT za suradnju

Pokrenuli smo i dvije Facebook grupe za one koji se žele pridružiti ovo projektu:

Stanje u Hrvatskoj – 01/05/2020

Dizajnirali smo vlastite adaptere za modifikaciju ronilačkih maski u zaštitne maske (respiratore). Izradili smo dva modela adaptera za maske dostupne na našem tržištu, Extreme Sub i Decathlon. Adapteri su testirani i usavršavani kroz nekoliko verzija.

Brojni medicinari iz Hrvatske su u prvoj fazi projekta testirali uređaj koji smo nazvali CroResp. Nakon uspješnih testiranja, tehničkih i kliničkih, započeli smo donacijsku kampanju kako bismo medicinsko osoblje u javnozdravstvenim ustanovama RH besplatno obskrbili zaštitom koja im je nužno potrebna. Kroz donacijsku akciju prikupljaju se sredstva koja isključivo pokrivaju materijalne troškove, ronilačku masku (po nabavnoj cijeni), adaptere (printaju se volonterski uz eventualnu naknadu troškova materijala) i filteri za viruse (donacije + prodaja po nabavnoj cijeni). 

Do sada smo, zahvaljujući dobrim ljudima i poslovnim subjektima, skupili 186.000 kuna te dostavili preko 1200 CroResp uređaja. Kampanju nastavljamo te dalje skupljamo sredstva zbog daljnje velike potražnje od strane naših medicinare. Pogledajte kartu koja prikazuje ustanove u koje su dostavljeni CroResp uređaji

Službene podrške nemamo, ali ćemo projekt nastaviti razvijati dok god nas naši zdravstveni djelatnici trebaju. Kao i uvijek naglašavamo da se respirator u ovom trenutku može upotrijebiti jedino u okolnostima kada odgovarajuće certificirana oprema nije dostupna te na osobnu odgovornost medicinskog osoblja. 

Stanje u svijetu – 01/05/2020

Nekoliko vrlo snažnih grupa iz cijeloga svijeta došlo je na istu ideju u isto vrijeme kao i mi. Mi smo se dosjetili ideje transformacije ronilačke maske u zaštitnu masku, kada smo vidjeli inovaciju iz Italije. Talijani, o čemu možete pročitati niže u prvotnoj verziji teksta, modificirali su ovu masku u masku za liječenje bolesnika. Radi se o masci koja služi za neinvazivnu ventilaciju pacijenata, koji su u teškom, ali ne i najkritičnijem stadiju u kojem je potrebna intubacija. Kako sada vidimo sve grupe su kao i mi radili danonoćno bez previše vremena za javne objave i međusobnu komunikaciju, ali sada smo se uspjeli pronaći. Svatko ima nešto drugačiji pristup, što je odlično, jer sada učimo jedni od drugih i brže unaprijeđujemo predloženo rješenje. Najdalje u primjeni, koliko nam je poznato, došli su u Češkoj. Imaju dobru podršku institucija i već su distribuirali veći broj respiratora u svoje bolnice. Njihov pristup je drugačiji u smislu da za filtraciju koriste drugačije filtere, koji su dostupni u njihovoj zemlji. Veliki posao radi i grupa iz Sjedinjenih Američkih Država, koja čak priprema dokumentaciju za prijavu naprave i traženje odobrenja od njihove agencije za hranu u lijekove (FDA). Također u zadnjih nekoliko dana vidimo da su slični projekti dobili zeleno svjetlo i službena odobrenja s najviših instanci, poput npr. francuske vlade.

U daljnjem tekstu donosimo detalje, uključujući upute za izradu, modele za izradu adaptera uz pomoć 3D printera te upute za najsigurniju moguću upotrebu.

Sadržaj:

Prijedlog

Predlažemo uređaj za improviziranu zaštitnu opremu za dišni sustav i oči nositelja.

Uređaj se temelji na postojećim ronilačkim maskama koje pokrivaju cijelo lice, omogućuju panoramsko gledanje i mogućnost disanja kroz nos. Uređaj se sklapa od maski za ronjenje tvrtke Decathlon (HR referentni brojevi: 8315702, 852611, 8315702), ali i drugih proizvođača slične opreme, poput Extreme Sub.

U procesu izrade odstranjuje se disalica koja se koristi za ronjenje te se na njeno mjesto spaja poseban adapter izrađen procesom 3D printanja. Završno se na adapter priključuje medicinski filter za viruse s ili bez HEPA filttera, potrošni i relativno jeftin uređaj s dugogodišnjim korištenjem u medicini koji je široko dostupan. 

Motivacija

Uslijed pandemija novog koronavirusa svjedočimo velikom globalnom nedostatku osobne zaštitne opreme (OZO). Ozbiljnost nedostatka OZO vidljiva je i iz činjenice da u brojnim državama svijeta prikladne opreme nema dovoljno niti za medicinsko osoblje, koje se nalazi pod najvećim rizikom infekcije. Uslijed novonastale situacije, medicinsko osoblje primorano je koristiti opremu s neadekvatnom razinom zaštite od novog koronavirusa. 

U nedostatku standardiziranih i testiranih respiratora, medicinsko osoblje trenutačno koristi respiratore s nižim postotkom filtracije malih čestica ili pak obične maske, poput onih kirurških. Također postoji i nedostatak opreme za zaštitu očiju, putem čije sluznice virus može prodrijeti u organizam, poput zaštitnih naočala s brtvljenjem. Medicinsko osoblje je u takvoj situaciji direktno izloženo virusnim česticama, posebice tijekom postupaka poput intubacije u kojima se stvara velika količina aerosola. 

Ovakva situacija nije dobra iz najmanje tri razloga. Prvo, medicinsko osoblje primorano je riskirati vlastito zdravlje. Drugo, bolesni članovi medicinskog osoblja ne mogu raditi i liječiti ostale pacijente. Treće, zaraženi članovi medicinskog osoblja postaju širitelji zaraze. 

Ideje i inspiracija

Ovaj projekt inspiriran je pionirskim naporima dvije skupine iz Italije i Sjedinjenih Američkih Država. 

Talijanska tvrka Isinnova u suradnji s doktorom Renatom Faverom iz Gardone Valtrompia bolnice u Italiji prvotno je procesom 3D printanja izradila zamjenske ventile za ventilatore koji se koriste za liječenje pacijenata. Potom su izradili i masku za neinvazivnu ventilaciju baziranu na ronilačkoj maski tvrtke Decathlon. Neinvazivna ventilacija trenutačno se uvelike koristi u talijanskim bolnicama kao potpora pri disanju pacijentima koji su u teškom, ali ne i kritičnom stanju, te ne zahtjevaju hitnu intubaciju i invazivnu ventilaciju. 

Istovremeno je grupa iz Sjedinjenih Američkih Država (Dječja bolnica Boston) predložila inovativan načina izrade uređaja koji u nedostatku OZO može zamijeniti respirator za osobnu zaštitu medicinskog osoblja. Oni su predložili i prikazali kako napraviti respirator od anesteziološke maske, virusnog filtera i elastičnih traka, dijelovi koji bi još uvijek trebali biti široko dostupni.

Ovaj projekt predstavlja sumaciju gore navedenih metoda. Za izradu predloženog respiratora sa zaštitom za oči koristimo talijansku ideju ronilačke maske te smo prilagodili njihov adapter za naš predloženi respirator. Također smo napravili potpuno novi adapter za masku istih karakteristika od drugog proizvođača koja posjeduje drugačiji sistem spajanja. Od grupe iz SAD-a uzimamo ideju korištenja filtera za viruse koji spajamo na adapter izrađen procesom 3D printanja.

Izrada adaptera i sklapanje respiratora

Extreme Sub ronilačka maska

Potrebni materijali:

 1. Maska za ronjenje koja pokriva cijelo lice Extreme Sub
 2. Adapter za filter za viruse – izrađen procesom 3D printanja 
 3. Medicinski filter za viruse s najvišim dostupnim stupnjem filtracije, s ili bez HME i HEPA komponente – trenutačno testiramo što je sigurnije i udobnije za nositelja
 4. Ravni odvijač – nije nužno i još se procjenjuje – više u daljenjem tekstu
3D printanje adaptera:
Ovo je druga verzija print datoteka nakon mnogo iteracija poboljšavanja i testiranja isprintanih adaptera. Moguće su i dodatne izmjene nakon isprobavanja u praktičnoj primjeni od strane medicinskog osoblja koje se javilo za inicijalno testiranje, što će ovdje biti jasno naznačeno.
 
Sve sugestije su dobrodošle, a priložene datoteke su slobodne za korištenje i modificiranje dokle god se izrađeno koristi za doniranje ili naplaćuje najviše do iznosa proizvodnih troškova, ali ne i za komercijalnu proizvodnju i prodaju s profitom.
 

Datoteka za printanje adaptera za ExtremeSub masku: Adapter_ExtremeSub_V2.1_pandemija.info.stl

Razlike u odnosu na v1.1:

 • malo povećan otvor za masku i kanali za kopče (lakše skidanje)
 • široki otvor za filter (lakše disanje)
 • dodan CroResp logo

Preporučene postavke za printanje:
Layer: 0.2 mm
Infill: 20%
Materijal: PLA ili PETG
Položaj: vertikalni, širi dio na dnu
Brim: on

Postupak sklapanja:
 1. Odstranite zaštitu odzračnog ventila na prednjoj strani maske, ovaj ventil inače služi za ispuštanje manje količine vode koja se može nakupiti unutar maske tijekom ronjenja – po zadnjim saznanjima, ovaj dio neće biti potreban, već ćemo najvjerojatnije preporučiti da ventil ostane u istom položaju
 2. Odstranite membranu, okrenite je i postavite nazad u masku na istom mjesto – još testiramo – vidi točku 1
 3. Vratite zaštitu odzračnog ventila u početni položaj  – vidi točku 1
 4. 3D isprintani adapter za filtere za virus pričvrsite na spoj za disalicu na vrhu maske
 5. Pričvrstite filter za viruse na adapter

Decathlon ronilačka maska

Dacathlon respirator - 3D print

Potrebni materijali:

 1. Maska za ronjenje koja pokriva cijelo lice, od tvrtke Decathlon 
 2. Adapter za filter za viruse – izrađen procesom 3D printanja 
 3. Medicinski filter za viruse s najvišim dostupnim stupnjem filtracije, s ili bez HME i HEPA komponente – trenutačno testiramo što je sigurnije i udobnije za nositelja
 4. Ravni odvijač – nije nužno i još se procjenjuje – više u daljenjem tekstu
3D printanje adaptera:
Budući da različite maske imaju različite priključke za disalicu na koju stavljamo adapter za filter koji je u pravilu standardan, napravili smo dva različita modela. Jedan za masku Decathlon (koji trenutačno u Hrvatskoj ima malo dostupnih, osim onih rabljenih) prema kojoj je rađen izvorni talijanski projekt i drugi novi za ExtremeSub (kojih se može u Hrvatskoj trenutačno nabaviti u dovoljnim količinama). Sličan adapter može se napraviti i za bilo koju drugu sličnu full-face ronilačku masku, ali je poželjno birati one koje su široko dostupne i po pristupačnoj cijeni.
 
Ovo je druga verzija print datoteka nakon značajnih iteracija poboljšavanja i testiranja isprintanih adaptera. Moguće su i dodatne izmjene nakon isprobavanja u praktičnoj primjeni od strane medicinskog osoblja koje se javilo za inicijalno testiranje, što će ovdje biti jasno naznačeno.
 
Sve sugestije su dobrodošle, a priložene datoteke su slobodne za korištenje i modificiranje dokle god se izrađeno koristi za doniranje ili naplaćuje najviše do iznosa proizvodnih troškova, ali ne i za komercijalnu proizvodnju i prodaju s profitom.
 

Datoteka za printanje adaptera za Decathlon masku: Adapter_Decathlon_V2.1_pandemija.info.stl

Razlike u odnosu na v1:

 • puno bolje brtvljenje i deblja stijenka
 • široki otvor za filter (lakše disanje)
 • bez kopče (nepotrebna, nepotreban support, brži print)

Preporučene postavke za printanje:
Layer: 0.2 mm
Infill: 20%
Materijal: PLA ili PETG
Položaj: vertikalni, širi dio na dnu
Brim: on

Postupak sklapanja:
 1. Odstranite zaštitu odzračnog ventila na prednjoj strani maske, ovaj ventil inače služi za ispuštanje manje količine vode koja se može nakupiti unutar maske tijekom ronjenja – po zadnjim saznanjima, ovaj dio neće biti potreban, već ćemo najvjerojatnije preporučiti da ventil ostane u istom položaju
 2. Odstranite membranu, okrenite je i postavite nazad u masku na istom mjesto – još testiramo – vidi točku 1
 3. Vratite zaštitu odzračnog ventila u početni položaj  – vidi točku 1
 4. 3D isprintani adapter za filtere za virus pričvrsite na spoj za disalicu na vrhu maske
 5. Pričvrstite filter za viruse na adapter

Dozvola za izradu adaptera za filter za viruse

Naša modifikacija adaptera bazira se na adapteru koji je izradila tvrtka Isinnova iz Italije. Oni su pokrenuli zaštitu patenta, ali isključivo iz razloga da bi osigurali njegovu besplatu upotrebu. 

Isinnova izjavljuje da objavljuje crteže, modele, logiku i sva druga prava intelektualnog vlasništva koja se odnose na uređaj ventila Charlotte i dopušta besplatnu upotrebu i proizvodnju pod uvjetom da se NE koristi u komercijalne svrhe. Naša modifikacija adaptera podliježe istim pravilima. Pošto se radi o modifikaciji ventila Charlotte, smatramo da predloženi adapter podliježe istim pravilima. Dakle adapter slobodno izrađujte i primjenjujte u nekomercijalne svrhe. Ako adapter izrađujete za treću stranu, ne smijete naplaćivati veći iznos od onoga koji pokriva vaše troškove izrade.  

Korištenje predloženog respiratora sa zaštitom za oči

Upozorenja vezana za upotrebu!

Predloženo rješenje nije testirano niti posjeduje certifikate za upotrebu od nadležnih tijela. Ovo rješenje ne smije se koristiti ako postoji odobrena OZO. Napravu koristite jedino u okolnostima kada ne posjedujete adekvatnu OZO. Napravu koristite isključivo na vlastitu odgovornost. 

Autori, njihovi suradnici te grupa iza pandemija.info mrežne stranice, ne snosi odgovornost vezano za bilo koje jamstvo, izraženo ili implicirano, uključujući kvalitetu, prikladnost, dodatne namjene, te neće biti odgovorni za bilo koje gubitke ili štetu nastalu upotrebom ovog uređaja. 

KORISTITE NA VLASTITU ODGOVORNOST! 

Službene upute za korištenje nalaze se na www.upute.croresp.info

Dosadašnja testiranja

U ovom trenutku nisu nam poznati svi mogući rizici korištenja predloženog respiratora. 

Zbog brzine razvoja, ali i nemogućnosti pristupa ovlaštenim laboratorijima, nismo proveli laboratorijska testiranja vezano za brtvljenje maske (da li i koliko je protok zraka oko maske i drugih spojeva, osim zraka koji prolazi kroz filter) niti precizna testiranja filtracijskog kapaciteta filtera za viruse. 

Inicijalno smo proveli interna testiranja, ali sada dobivamo i sve veći broj iskustava medicinara kojima smo donirali testne uređaje. Ovo je sažetak dijela testiranja koja su u tijeku. 

Brtvljenje

Maska dobro brtvi ako nositelj koristi jednu od nekoliko veličina maske koja mu najviše odgovara. Provjerom brtvljenja, udisaj i izdisaj s zatvorenim ulazom u adapter, maska izrazito dobro prijanja uz lice. Različiti korisnici prijavljuju različit stupanj i položaj bolnijih točaka, nakon dužeg nošenja, poput brade. Međutim i nakon puna 2 sata nošenja maska ne postaje neugodna, pogotovo kada je uspoređujemo s certificiranom opremom, za koju također znamo da stvara iste probleme. 

Zbog različitih izvedbi maski bolje je brtvljenje adaptera na ExtremeSub, dok za Decathlon radimo na poboljšanju brtvljenja koliko to bude moguće.

Croresp je poslan na završna testiranja u akreditirani laboratorij za testiranje osobne zaštitne opreme. Očekujemo kvantitativne rezultate. Međutim, za sad već imamo kvalitativne testove iz nekoliko zemalja, koje su slični respiratori temeljeni na maski za ronjenje prošli bez prolaska aerosola u masku, tj. bez prisutnosti gorkog okusa i mirisa kod nositelja. 

Pogledajte video snimku dva takva testa. 

Magljenje

Magljenje unutar maske također za sada ne predstavlja velik problem. Zbog unutarnjeg dizajna maske, vlaga se skuplja u donjem dijelu oko usta. Čini nam se da za sada neće biti potrebno posebno tretiranje maske, premda ideje i za ovo postoje i to ponajprije iz ronilačkog svijeta. Poput recimo pranja sa sapunicom/šamponom koji onda ostavlja dodatni film u unutrašnjosti maske i smanjuje zamagljivanje. Vezano za zamagljivanje, testiramo i učinak različitih vrsta filtera, npr. onih s ili bez HME (heat moisture exchange). Završno, treba reći da se maska u ovom stadiju ne može nositi s naočalama za vid.

Napor pri disanju

Dosadašnji testovi pokazuju da je kroz masku tj. filter teže disati. Međutim ne radi se o značajnom problemu, posebice u usporedbi sa standardnim respiratorima ili onima npr. u vojnoj upotrebi. Za sada smo primjetili da na rad disanja utječe i vrsta, a možda i proizvođač, tj. dizajn filtera. 

Nakupljanje CO2 

Zabrinutost zbog mogućeg nakupljanja CO2 unutar maske je jedno od najčešćih pitanja koje dobivamo od korisnika. Naime, ponajviše zbog loših kopija koje nisu testirane sukladno propisanim standardima, prije 5-6 godina kada su ove maske izašle na tržište, bilo je slučajeva s lošim ishodom u smislu trovanja s CO2. Maska ExtremeSub koji testiramo, posjeduje dva dodatna ventila za izdisanje te je općenito kvalitetno konstruirana.

Za sada možemo objaviti prvobitne rezultate testiranja koje su proveli naši dragi suradnici Mario Franolić, dr.med., spec. hitne medicine, mentor u Zavodu za podvodnu i hiperbaričnu medicinu KBC Rijeka, uz asistenciju m.s. Emanuelle Marcucci, glavne sestre istog zavoda.

Test pri mirovanju

Metodologija
Dr. Franolić je testirao prototip respiratora baziranog na ExtremeSub masci s 3D adapterom i bakterijskim/virusnim filterom tvrtke Intersurgical. Za monitoriranje vitalnih funkcija koristio je pulsni oksimetar i detektor izdahutog ugljičnog dioksida (etCO2). Cijev za kontinuirano uzimanje uzoraka ugljičnog dioksida postavio je u blizinu usta. Cijev je umetnuo ispod silikonskog ruba maske, ali to nije dovelo do značajnog curenja zraka. Dr. Franolić je kontinuirano sjedio tijekom testa od 33 minute. Svoje vitalne parametre izmjerio je prije početka testa te ih kontinuirano pratio tijekom testa. 

CO2 test - dr franolic

Rezultati
Dr. Franolić nije subjektivno zamijetio simptome trovanja ugljičnim dioksidom tijekom trajanja testa. Tijekom trajanja testa nije došlo do značajnog pada saturacije kisikom, a vrijednosti etCO2 bile su u normalnim granicama.
CO2 test - monitor - Dr Fanolic

Limitacije
Ovo je prvi u nizu testova koji možemo očekivati od tima iz Rijeke. Za sada se radi o testu na jednoj osobi u specifičnim uvjetima (bez fizičkog napora, itd.), ali rezultati su ohrabrujući. 

Test pri naporu

Metodologija
Dr. Franolić je testirao prototip respiratora baziranog na ExtremeSub masci s 3D adapterom i bakterijskim/virusnim filterom tvrtke Intersurgical. Za monitoriranje vitalnih funkcija koristio je pulsni oksimetar i detektor izdahutog ugljičnog dioksida (etCO2). Cijev za kontinuirano uzimanje uzoraka ugljičnog dioksida postavio je u blizinu usta. Cijev je umetnuo ispod silikonskog ruba maske, ali to nije dovelo do značajnog curenja zraka. Ukupno vrijeme testa iznosilo je 60 minuta.

Protokol:

 1. Mjerenje vitalnih parametar na početku testa, bez respiratora
 2. Stavljanje respiratora i hodanje tijekom 15 minuta uz razgovor s kolegicom (uobičajen napor na poslu) 
 3.  Mjerenje vitalnih parametar nakon hodanja, s respiratorom
 4. Test maksimalne izdržljivosti (maksimalan broj skokova iz čučnja do iscrpljenja)
 5. Mjerenje vitalnih parametar nakon testa maksimalne izdržljivosti, s respiratorom
 6. Mjerenje vitalnih parametar nakon odmora od 5 minuta, s respiratorom
 7. Završno mjerenje vitalnih parametara nakon dodatnih 20 minuta 

Rezultati
Dr. Franolić nije subjektivno zamijetio simptome trovanja ugljičnim dioksidom tijekom trajanja testa, čak niti pri testu izdržljivosti pri kojem je simulirao fizički napornu aktivnost poput reanimacije. Tijekom trajanja testa nije došlo do značajnog pada saturacije kisikom, a vrijednosti etCO2 bile su u normalnim granicama. 

Limitacije
Test je proveden na jednoj osobi u specifičnim uvjetima i kroz vrijeme od 60 minuta

Dodavanje kisika u masku 

Pojedini filteri za viruse posjeduju dodatne otvore koje služe za uzorkovanje zraka za kapnometriju. Međutim, pošto je smjer zraka kroz ventil dvosmjeran, teoretski se može kroz ovaj priključak dostaviti kisik nositelju, što može imati pozitivan efekt u smislu “osvježavanja” nositelja. 

Dr. Franolić je testirao ovaj scenarij, nosivši respirator uz kontinuiranu dostavu kisika. 

Za vrijeme protoka kisika, ispitanik se je osjećao subjektivno dobro te je lakše disao. Saturacija je s početnik 95% porasla i stabilizirala se na vrijednostima od 97-98% te se ponovno vratila na početnih 95% nakon isključenja dotoka kisika. 

Kisik se na ovaj način može dodati povremeno, kada nositelj ima priliku odmoriti, ili iz prijenosnog koncentratora kisika koje inače preko ramena nose bolesnici kojima je ta terapija prepisana. Važno je napomenuti da dodatna oprema poput cijevi za kisik može također postati izvor infekcije, kao i što curenje kisika može raspršiti aerosol. Završno valja upozoriti i na mogući pomak maske i gubitka brtvljenja pri neopreznom spajanju kisika. Stoga pri ovom postupku treba biti pažljiv te ga isključivo provoditi uz pomoć druge osobe.   

Upute za korištenje respiratora sa zaštitom za oči

U ovom trenutku nisu nam poznati svi mogući rizici korištenja predloženog respiratora. 

Nismo proveli testiranja vezano za brtvljenje maske (da li i koliko je protok zraka oko maske i drugih spojeva, osim zraka koji prolazi kroz filter) niti precizne podatke o filtracijskom kapacitetu filtera za viruse. 

VAŽNO! Na tržištu postoji veliki broj proizvođača i modela filtera za viruse. 

Pročitajte upute i specifikacije proizvođača. Uvijek koristite filter s najvišim postotkom filtracije koji vam je dostupan. U uputama proizvođača ili na samoj ambalaži filtera pronaći ćete stupanj filtracije na viruse izražen u postocima, npr. za Intersurgical Filta-Guard stupanj filtracije jest naveden kao 99.999%. 

Primjer filtera za viruse. Mogu imati različitu efikasnost filtracije, različite oblike, dodatne otvore, ali promjeri cijevi za spajanje su standardni između različitih proizvođača. Također pojedini filteri dostupni na tržištu imaju i dodatne dijelove/funkcije, poput HME i HEPA komponenti.

Pročitajte dodatne informacije o filterima za viruse.    

Provjera veličine i brtvljenja maske

Idealno prije prve upotrebe testirajte masku i brtvljenje na svojem licu i uz pomoćnika koji će nadgledati ovaj postupak.

Maska možda neće odgovarati svakome, a također postoje i različite veličine maski. Decathlon i Extreme Sub maske dostupne su u dvije veličine za odrasle:

Decathlon 
– Veličina S / M, za odrasle osobe s mršavim licima, žene i djecu stariju od 10 godina. 

– Veličina M / L koja odgovara prosječnoj veličini odrasle osobe.

Extreme Sub
– Veličina S / M

– Veličina L/ XL
– postoje i maske za djecu, a verzija za stariju djecu mogla bi biti dobar izbor za pojedine nositelje

 1. Nemojte dozvoliti da dlake na licu, kosa, nakit, naočale, roba ili bilo što drugo oneomogući pravilno stavljanje/prijanjanje između lica i maske. Muškarci, obavezno obrijte bradu!
 2. Kada stavite masku na lice, provjerite ima li prostora između dna maske i brade. Ako ima slobodnog prostora, kao na slici, maska je prevelika za vaše lice.
  Provjera veličine i brtvljenja maske
 3. Stavite masku na lice. Prebacite remen preko glave. Zatim pomoću dvije zatezne kopče učvrstite remen, kako bi osigurali dobro brtvljenje. Remen treba biti centriran na vrhu glave.  
 4. Test brtvljenja možete napraviti tako da prislonite ruku i zatvorite otvor disalice, adaptera ili filtera za virus. Lagano zatvorite otvor bez pretjerane sile koja bi mogla utjecati na pomicanje maske. Pokušajte udahnuti, ako ne možete pravilno udahnuti i maska se počne stiskati na vaše lice znači da imate dobro brtvljenje. Sada na isti način prekrijte otvor i pokušajte izdahnuti. Ako ne osjetite da zrak curi oko rubova maske, to znači da imate dobro brtvljenje. Ako zrak curi oko rubova maske, pokušajte je bolje namjestiti te bolje učvrstiti remen i pokušajte ponovno. Ako uz dodatnu prilagodbu zrak i dalje curi oko maske, nemojte je koristiti. 

Stavljanje maske

 1. Temeljito operite ruke sapunom i vodom ili sredstvom za čišćenje ruku na bazi alkohola prije i nakon stavljanja, skidanja, dodirivanja ili namještanja maske.
 2. Provjerite da li maska ima oštećenja. Ako postoje oštećenja koja mogu utjecati na brtvljenje, odbacite masku. 
 3. Sami ili idealno uz pomoć druge osobe, primite prednji dio maske i postavite je na lice. 
 4. Prebacite remen preko glave. Zatim pomoću dvije zatezne kopče učvrstite remen, kako bi osigurali dobro brtvljenje. Remen treba biti centriran na vrhu glave.  
 5. Napravite test brtvljenja prema uputama – vidi gore. 

Skidanje maske

 1. Ne dirajte prednju stranu maske! Može biti kontaminirana!
 2. Odstranite masku povlačenjem remena preko glave bez dodirivanja maske
 3. Pravilno očistite i spremite ili odbacite respirator
 4. Operite ruke

Upute za održavanje respiratora sa zaštitom za oči

 1. Provjerite da li naprava ima oštećenja
 2. Provjerite da li je naprava kontaminirana – aerosol, krv ili druge tjelesne izlučevine, kondenzacija u unutrašnjosti maske
 3. Razdvojite adapter za filter i filter za viruse – ovisno o metodi čišćenja, nije uvijek nužno
 4. Očistite posebno svaki od tri dijela – maska, adapter i filter
 5. Masku možete oprati u vodi sa sapunicom ili s maramicama za dezinfekciju
 6. Adapter za filter možete oprati u vodi sa sapunicom ili s maramicama za dezinfekciju
 7. Filter za viruse operite maramicama, ali pazite da ne smočite sam filter (središnji dio)
 8. Ostavite sve dijelove da se osuše
 9. Spremite respirator na sigurno i čisto mjesto – preporučujemo čistu papirnatu vrećicu s jasnim oznakama
Pročitajte dodatni članak isključivo posvećen dodatnim idejama za čišćenje.

Kada promijeniti filter za viruse?

 1. Ako disanje kroz filter postane teško
 2. Ako je prljav ili oštećen
 3. Nakon dužeg vremena upotrebe ovisno o dostupnosti – ne možemo u ovome trenutku predložiti specifično vrijeme korištenja te pokušavamo pribaviti bolje podatke. Većina nama poznati proizvođači navode da se filter, u normalnim okolnostima i tijekom osnovne primjene za koju je zamišljen, koristi najduže 24 sata. 

Gdje kupiti filter za viruse?

Ako radite u većoj bolnici, posebice onoj koja ima odjel anesteziologije, ovakvi filteri su vrlo vjerojatno već dostupni. Također, bolnice imaju poslovne odnose s distributerima, tako da u ovom scenariju ne biste trebali imati problema s nabavkom. Ako želite filtere kupiti privatno ili preko vaše ustanove koja ih nije prije kupovala, možemo preporučiti slijedeće distributere, koji su podržali našu donatorsku akciju te mogu prodavati i privatnim osobama. 

Dräger Medical Croatia d.o.o.
Jelena Filipović, Dipl.-Ing.
Av. Većeslava Holjevca 40
HR-10010 Zagreb
Tel +385 1 6599 416
Mob +385 99 634 9568
Fax +385 1 6599 403
email: jelena.filipovic@draeger.com
www.draeger.com

MA-CO plast d.o.o.
Davor Mladina
Majcenov put 38
10000 Zagreb
Skladište i uprava: Hrvatskoselska 42
10 250 Zagreb
Tel: +385 (1) 65 35 643
Fax: +385 (1) 65 35 644
email: info@macoplast.hr
www.macoplast.hr

Česta pitanja i odgovori

Molimo uključite se u našu grupu za medicinare na Facebooku
 
Ispunite obrazac za naručivanje besplatnog CroResp respiratora
 
Proučite sadržaj web stranice o CroResp respiratoru

Svim zdravstvenim djelatnicima želimo da ostanu zdravi, ali naš je projekt dobrotvoran i sve su donacije namijenjene osiguravanju besplatnih respiratora CroResp zdravstvenim djelatnicima u javnom zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske.
Budući da svakodnevno dobivamo upite i iz privatnog sektora – kako od medicinara, tako i od zaposlenika u drugim djelatnostima gdje se radi u bliskom kontaktu s ljudima, navodimo im dvije mogućnosti:

 1. koristite naš otvoreni izvor ako želite samostalno izraditi slično rješenje – www.pandemija.info/respiratorhr/
 2. naručite sličan proizvod od tvrtke Zovak (upit pošaljite na email adresu: darko@zovak.hr). Riječ je o ronilačkoj maski uz koju se daruju adapter i filter. Tvrtka će od svake prodaje, kunsku vrijednost jedne maske donirati u našu kampanju.

Pokrenuli smo dvije Facebook grupe vezane uz projekte na kojima radimo.
– grupa za medicinsko osoblje koje želi sudjelovati u testiranju respiratora 
– grupa za one koji nam žele pomoći pri izradi respiratora 
Ako se prepoznajete u jednoj od ove dvije grupe, pridružite nam se!

Ako želite donirati CroResp respiratore medicinskom osoblju u javnozdravstvenim ustanovama RH, molimo podržite našu donatorsku kampanju

Razumijemo da ponekog od vas, posebice laike, bune termini s kojima se ovih dana svi susrećemo. Ono što se kod nas naziva često bolnički respirator je u stvari ventilator. Mehanička ventilacija je potpomognuta mehaničkom napravom (mašinom) radi djelomične ili potpune zamjene bolesnikove ventilacije, a rutinski se provodi svakodnevno u jedinicama intenzivnog liječenja. Disanje uz asistienciju mašine za mehaničku ventilaciju provodi se kod bolesnika koji iz bilo kojih razloga pomoću vlastitog disanja ne mogu osigurati fiziološku izmjenu plinova u organizmu. Dakle mašina ventilira pluća na način da upuhuje zrak. Respirator s druge strane dolazi od riječi respiracija, znači disanje. Prema tome posebni oblici maski koje brtve i filtriraju male čestice zovu se respiratori ili filtarska polumaska. Naše rješenje je dakle respirator/filtarska polumaska koja štiti dišne puteve i oči u onoga koje je nosi. Pročitajte više na našem blog postu – Što je maska, a što respirator?

Ovaj se uređaj upotrebljava u slučajevima kada certificirani respiratori više nisu dostupni u pokušaju zaštite korisnika od patogena tijekom pandemije COVID19.

Talijanska tvrtka Isinnova je iskoristila ronilačku masku da je prenamijeni u masku za neinvazivnu ventilaciju pacijenata. Mi smo uzeli isti koncept, ali smo prilagodili masku da bude respirator za zaštitu nositelja. Odlična stvar je što ako se potrebe promijene i odjednom nam trebaju maske za ventilaciju umjesto zaštite, ako je maska neoštećena, može se promijeniti adapter na onaj koji su osmislili talijani. 

To smo predvidjeli od samoga početka. Od početka smo svjesni da Decathlon maski nema puno na lageru u Hrvatskoj. Pronašli smo druge modele gotovo identičnih maski koje prekrivaju cijelo lice. Za sada znamo da ih ima dovoljan broj na tržištu. No taj model maske, koji u dokumentu nazivamo Extreme Sub, ima drugačiji spoj za disalicu. Tako da smo odmah isprojektirali i testirali i adapter za ovu masku. Ako se pojavi veći broj nekog dodatnog tipa maski, vjerujemo da ćemo moći prilagoditi i taj adapter. 

Trenutačno nemamo mogućnosti testiranja predloženog uređaja kako bi se usporedio s certificiranim respiratorima. Sve što nam je trenutačno poznato iz znanstvene literature upućuje da je ovo rješenje u najmanju ruku bolje od kirurške maske

Ti su filteri obično pričvršćeni izravno na endotrahealnu cijev ili linijom ventilatora za filtriranje bakterijskog i virusom zagađenog zraka i sprječavanje onečišćenja ventilatora i okolnog okoliša.

Filteri za viruse omogućuje dvosmjerni protok zraka. Plastično kućište u koje se ugrađuje filter ima manju i veću stranu. Samo manja strana može se spojiti s adapterom za filter.

U ovom trenutku nismo uspjeli odrediti trajanje upotrebe prije nego što je potrebna zamjena. Odgovor ovisi djelomično i o dostupnosti filtera. Međutim za sada imamo indikacije da se filter ne mora nužno mijenjati nakon svakog susreta s pacijentom, naravno ako nije oštećen, kontaminiran ili se kroz njega teško diše. Proizvođači većinom navode kako bi se filter trebao mijenjati svakih 24 sata. 

Ako radite u većoj bolnici, posebice onoj koja ima odjel anesteziologije, ovakvi filteri su vrlo vjerojatno već dostupni. Također, bolnice imaju poslovne odnose s distributerima, tako da u ovom scenariju ne biste trebali imati problema s nabavkom. Ako želite filtere kupiti privatno ili preko vaše ustanove koja ih nije prije kupovala, možemo preporučiti slijedeće distributere, koji su podržali našu donatorsku akciju te mogu prodavati i privatnim osobama. 

Dräger Medical Croatia d.o.o.
Jelena Filipović, Dipl.-Ing.
Av. Većeslava Holjevca 40
HR-10010 Zagreb
Tel +385 1 6599 416
Mob +385 99 634 9568
Fax +385 1 6599 403
email: jelena.filipovic@draeger.com
www.draeger.com

MA-CO plast d.o.o.
Davor Mladina
Majcenov put 38
10000 Zagreb
Skladište i uprava: Hrvatskoselska 42
10 250 Zagreb
Tel: +385 (1) 65 35 643
Fax: +385 (1) 65 35 644
email: info@macoplast.hr
www.macoplast.hr

Zaštitne kape ili odijela s kapuljačom su svakako dobra dodatna zaštita. Ali prioritet je zaštita usta, nosa i očiju, koji predstavljaju ulaz za virus. Kod stavljanja bilo koje naprave koja mora dobro brtviti, obavezno morate spriječeiti dlake, nakit, kosu i sl. od ulaska u masku, tj. između maske i lica. U tom smislu kapa ili kapuljača mogu pomoći. A što se tiče prekrivanja samog usisa zraka, mislimo da će biti moguće disati i ako je usis ispod prozračnog materijala. Dapače ovo rješenje ne bi bilo loše, jer bi moglo dodatno zaštiti filter za viruse od oštećenja i kontaminacije. Radi se o nečemu što treba svakako  istestirati. 

U ovom trenutku to je nemoguće ukoliko nosite uobičajene naočale. U tom slučaju brtvljenje maske ne bi bilo dobro te bi se nositelj izložio opasnosti. Posebni oblici naočala, posebice onih poznatih roniocima, se trenutačno testiraju. U testovima s lećama za sada nismo naišli na probleme. 

Autori projekta

Projekt respiratora sa zaštitom za oči izrađen od ronilačke maske, adaptera i filtera za viruse izradila je grupa s pandemija.info mrežne stranice, online baze korisnih smjernica i edukativnih materijala iz cijelog svijeta namijenjene medicinskom osoblju u borbi protiv novog koronavirusa.

Projekt ne bi bio moguć bez rada tvrke Isinnova iz Italije u suradnji s doktorom Renatom Faverom iz Gardone Valtrompia bolnice te grupe iz Dječje bolnice u Bostonu, SAD. Iskreno im se zahvaljujemo na njihovom predanom radu i besplatnom širenju svojih inovacija.

Pokretači projekta:
Ivor Ković, dr. med.
Predložio modifikaciju talijanskog modela i preinaku inovacije u zaštitni respirator, pripremio dokumentaciju za izradu i korištenje.

Ivan Guštin i Marko Guštin
Projektirali i testirali nove adaptere procesom 3D printanja i napravili inicijalna testiranja respiratora.

Hrvoje Vukelić
Organizirao nabavu testnih ronilačkih maski i filtera za viruse te koordinirao rad članova tima. Radi na osiguranju donacija i komunikaciji s beta-testerima.

Uži tim:
dr. sc. Kruno Golubić
Radi na održavanju web stranica i na izradi sadržaja za društvene mreže.

Igor Habljak
Priključio se užem timu nakon početne objave projekta. U vrlo kratkom roku je postao nezamjenjiv član tima s brojnim odgovornostima.

Stručni medicinski suradnici:
Mario Franolić, dr.med.
Specijalist hitne medicine i  mentor u Zavodu za podvodnu i hiperbaričnu medicinu KBC Rijeka.

Vedran Radonić, dr. med.
Specijalizant kardiologije na KB Merkur. Prije toga radio je u vanbolničkoj hitnoj službi u Sisačko Moslavačkoj županiji.

mr. sc. Tamara Lupis, dr. med.
Specijalistica za anesteziju, reanimatologiju i intenzivno liječenje, član transplantacijskog tima KB Merkur.

Ena Kurtić, dr. med.
Specijalizantica kardiologije KB Merkur. Ranije radila u vanbolničkoj hitnoj službi u Sisačko Moslavačkoj županiji.

Dizajn logotipa:
Igor Manasteriotti
Art director u Manasteriotti DS, nagrađivanom dizajnerskom studiju  iz Hrvatske koji je specijaliziran za brediranje pojedinaca, proizvoda i tvrtki. 

Koordinator:
Matija Ilijaš
Inženjer računarstva aktivan u području strojnog učenja i računalnog vida. U ovom projektu odgovoran je za koordiniranje izrade CroResp maski u Hrvatskoj.

Voditeljica odnosa s javnošću:
Krešimira Rendulić
Krešimira je direktorica Prorsus komunikacija agencije specijalizirane za komunikacijski menadžment. Sretna je što može živjeti od onoga što zna i voli raditi. Najviše radi komunikacijske strategije, komunikaciju s medijima te onu na društvenim mrežama. Održava i edukacije. Našem projektu volonterski vodi odnose s javnošću. Demistificira PR. Dostupna je 24/7 putem gomile aplikacija, zove koga treba i tipka što treba.

Koordinatorica globalne zajednice:
Petra Počanić
Dizajnerica s dugogodišnjim multidisciplinarnim i međunarodnim iskustvom. Područja promišljanja i djelovanja: zaštita prirode, kreativni i inovacijski procesi, kodizajniranje održivijih zajednica i navika. “If you do not understand your role in the problem, it is difficult to be part of the solution.”

Zahvale:
Ivan Zovak– vlasnik tvrtke Zovak d.o.o., nesebično donirao veći broj ronilačkih maski za testiranje.
Dräger Medical Croatia d.o.o. – donirali kvalitativni test brtvljenja i veći broj filtera za viruse. 
MA-CO plast d.o.o. – donirali veći broj filtera za viruse. 
Željko Benc, ing. med. radiologije – zaposlen u KB Merkur. Ambasador CroResp projekta, pokrenuo donaciju od tvrtke Decathlon. 
Zoran Rajn (Croinvest) i udruga Pomaganje je uvijek IN– pomoć pri uspostavi i provođenju crowdfunding kampanje.
Mikrotvornica j.d.o.o. – osigurala filamente za printanje s popustom i besplatno dostavom.
Krešimir Malbašić, Dario Filković, Daniel Filković, Vedran Čuček, Tomislav Mlinarić, Davor Hrg, Hrvoje Klasnić, Tomo Sjekavica, Željko Brček, Tomislav Mlinarić, Daniel Filković, Dario Filković, Hrvatski robotički savez, tim Ericsson Nikola Tesla: Barbara Pavelić Grbić, N. Zagorec, T. Maljevac, D. Šobar, M.Bosanac, B. Mihaljević, Goran Popović (udruga Istraživački centar mladih), Tomo Sjekavica (Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika), Matija Miloslavić (Obrt Robot Hand Made), Dario Lovrinčević i Nikša Curać (Udruga RC modela Dubrovnik) – 3D ispis adaptera.
Tiskara ŠiM d.o.o. – tisak uputa za korištenje respiratora.
Branimir Lozo – donirao testnu ronilačku masku iz Decathlona

Scroll to Top