Uloga ultrazvuka pluća u COVID-19

Ultrazvuk može biti vrlo koristan u različitim aspektima borbe protiv novog koronavirusa. Upotreba ultrazvuka može se uključiti u protokol trijaže koji je sam po sebi od velike važnost. Dobra trijaža, između ostalog, može spriječiti širenje infekcije unutar bolnica, smanjiti opterećenje na bolničke krevete i osoblje te doprinijeti bržoj dijagnostici. Ultrazvuk svakako ima i svoje mjesto u jedinicama intenzivnog liječenja, kao i pri dijagnostici drugih patologija u slučaju opterećenosti drugih aparata, poput CT-a.

U ovom članku vam predstavljamo vodič za ultrazvuk pluća i specifičnosti vidljivih promjena u COVID-19 pacijenata koji su napravili Dr. Cherian i Ahmad iz Velike Britanije.

Preuzmite verziju za tisak/printanje – POCUS_COVID.pdf (839 KB)

Dr. Natko Beck snimio je video u kojem prikazuje kako napraviti ultrazvuk pleure i pluća.

Uskoro ćemo prevesti predložene protokole trijaže uz pomoć ultrazvuka iz različitih izbora.
Ako već sada želite naučiti više o ultrazvuku pluća tijekom pandemije, preporučujemo materijale dostupne na mrežnoj stranici tvrtke Butterfly, koja proizvodi ultrazvučne aparate.

Također svakako pogledajte odličnu video prezentaciju Dr Jamesa Rippeya iz Australije i slijedeći video iz Brigham and Women’s bolnice u Velikoj Britaniji.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top